Julens sang og musikk - del 3
John Rutter – moderne britiske juleklassikere
For mange norske lesere er kanskje navnet John Rutter ukjent, men jeg vil anta at eventuelle britiske lesere vil nikke anerkjennende. I Storbritannia har nemlig John Rutters julesanger blitt en sentral og viktig del av juletradisjonene for veldig mange.
John Rutter er født i 1945, og har gjennom flere tiår vært en produktiv komponist. Rutter skrev en av sine mest kjente julesanger, «Shepherds pipe carol» kun 18 år gammel. I 1981 grunnla han koret «The Cambridge Singers». De fleste av hans komposisjoner er skrevet for kor, og han er nok utenfor musikkmiljøet først og fremst kjent for sine klassiske julesanger.
I tillegg til egenkomponerte melodier og egne tekster, har Rutter også skrevet arrangementer for en rekke kjente julesanger, som «Away in a manger», «Silent Night» og «Est is ein ros` Entsprungen».
I et intervju med avisen The Guardian fra 2000 beskriver han julesangene som «en veldig gammel kunstform». Han påpeker at på 1400-tallet, da de aller fleste religiøse sanger var på latin, var det tillat med julesanger på engelsk. Derfor ble julesangene noen av de få salmene og hymnene folk faktisk forstod.
Konfrontert med påstander om at sangene hans var banale eller ikke relevante for samtiden, har han uttalt at, jeg har aldri bekymret meg for å være «på moten». Hvis man aldri er «på moten» går man heller aldri «av moten». Populariteten til John Rutters tidløse juleklassikere viser med tydelighet at det å alltid skulle være «tidsriktig» og «relevant» ikke nødvendigvis er det viktigste. Kanskje er det heller det tidløse i julebudskapet som er det viktigste.
Jeg har valgt meg «Nativity Carol», en av Rutters mest kjente og folkekjære sanger. Sangen beskriver den «klassiske» julefortellingen om Jesusbarnet som ble født i stallen:
Far away, silent he lay
Born today, your homage pay
For Christ is born for aye
Born on Christmas Day
Innspillingen er med Rutters eget kor, «The Cambridge Singers», sammen med City of London Sinfonia.